Blog

blog-18

Season-Care: Spring

Canlı Yaşayan Duvarlar

Dünyada ilk olarak Fransız botanikçi Patrick Blanc’ın bitkilerin asalak olarak ağaçların gövdelerinde, kayalarda, vb. dik yüzeylerde topraksız olarak yaşayabildiğini keşfetmesiyle doğmuştur. Bitkilerin köklerinin tutunması ve beslenmesi için kurulacak sistemle, duvarı canlı bitkilerle yeşillendirebileceği fikriyle yola çıkan Blanc, dünyanın birçok ülkesinde pek çok sayıda çalışma yapmıştır.
Dikey Bitkilendirme Neden Tercih Edilmektedir?
İç ve dış mekanlara canlılık, farklılık ve estetik katmasının yanında havanın temizlenmesine ve ısı dengesine katkı sağlaması, psikolojik olarak insan ruhunu yeşille beslemesi ve bu yolla stresi azaltması açısından bina dış yüzeyleri, iç mekanları, oteller, köprüler, geçitler, parklar vb. tüm yumuşak geçiş ihtiyacı hissedilen mekanlarda tercih edilmektedir.
Dikey Bitkilendirme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dikey bitkilendirme yapılacak alanın bulunduğu iklim, bakı ve ışık koşulları ilk olarak dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Yörenin iklimi, rakımı ve bitkilerin soğuğa dayanıklılığını gösteren zon değerlerine bakılarak bitki seçimi yapılmalıdır. Dikey bitkilendirmede yer alacak bitkilerin sıcaklık ve nem istekleri ile büyüme hızları birbirine yakın olmalıdır.
Dikey Bitkilendirmenin Bileşenleri:
1- Taşıyıcı sistem (demir konstrüksiyon)
2- Destekleyici sistem (Pvc panel veya su kontrası)
3- Otomatik sulama ve gübreleme sistemi
4- Bitki dikim katmanı (keçe)
5- Teknik oda (gübre tankı, dozaj pompası ve hidrofor için)
6- Galvaniz su tahliye kanalı (su giderine bağlanan)
7- İç mekan için sisleme (nemlendirme) sistemi
8- Aydınlatma sistemi

Leave your comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Hemen Ulaşın